Meditatie

Boeddhistische meditatie is een manier om jezelf te leren kennen en te transformeren. Het vraagt een ontspannen, open en waakzame houding, en die houding ontwikkel je door het te doen. In meditatie scherp je je aandacht en concentratie, en ontwikkel je kalmte, vriendelijkheid, en aanwezigheid. Vaak is de werking al na korte tijd te merken. Door regelmatig en geduldig te blijven mediteren worden die kwaliteiten tot gewoonte en kunnen ze jezelf en je omgeving transformeren.

De belangrijkste meditaties die worden aangeleerd in Triratna zijn het ‘gewaarzijn van de ademhaling’ (anapanasati), de ‘ontwikkeling van liefdevolle warmte’ (metta bhavana), en het ‘gewoon zitten’. Daarnaast worden er ook reflectieve meditaties gedaan (vipassanna).

Mediteren is een ontdekkingsreis, een spannend avontuur. Vroeger gingen de mensen naar verre werelddelen om die te ontdekken. Nu is de hele uiterlijke wereld al ontdekt, maar de innerlijke wereld is grotendeels onbekend terrein, en de manier van ontdekken is ook volkomen anders. De reis van meditatie kan je transformeren, naar diepere bewustzijnstoestanden leiden, en uiteindelijk doen ontwaken.