Online retraite april ’20

Uit de nood een deugd

In deze bizarre tijd waarin we op onszelf worden teruggeworpen willen we vanuit de Triratna boeddhistische orde steun aanbieden met een online retraite. De situatie met het corona-virus kan allerlei dingen oproepen, en vanuit het boeddhisme kunnen we manieren aanbieden om daarmee om te gaan en het misschien zelfs vruchtbaar te maken. 
De retraite is van zondagmorgen 12 tot zaterdagmiddag 18 april. Je kunt vanuit je eigen huis deelnemen aan verschillende onderdelen van deze retraite, afhankelijk van je mogelijkheden en behoeften. We nodigen iedereen uit die op een of andere manier betrokken is (geweest) bij een Triratna centrum. 

Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een donatie is natuurlijk welkom, ook voor de centra zijn het onzekere tijden. 

De retraite

Het thema van de retraite is de vijf deugden, of kwaliteiten, die je kunt ontwikkelen door de trainingsregels uit het boeddhisme te volgen. Die deugden zijn: vriendelijkheid, vrijgevigheid, tevredenheid, eerlijkheid en aandachtigheid. Zoals je een taal leert door elke dag een beetje te oefenen, totdat je in die taal kunt dromen en het een tweede natuur geworden is, kun je ook een karakterkwaliteit tot een tweede natuur maken door elke dag te oefenen. Maar wie in een ander land terechtkomt zonder houvast, leert de taal veel sneller. Dit lijkt een beetje op de situatie waarin we nu zitten: we staan onder druk en moeten (of mogen) extra hard oefenen. 

De ingrediënten van deze retraite zijn: gezamenlijke meditaties, presentaties via een podcast, een menu met kookinstructies via youtube, een avondprogramma met muziek/poëzie, en driemaal een bijeenkomst via internet (zoom). Je kunt meedoen voor zover je kunt, maar we vragen wel een minimaal engagement van één meditatie per dag en deelname aan de zoom-bijeenkomsten.

Richtlijn programma:

8.00           meditatie

10.30         luisteren naar de presentatie op podcast

16.00         qi-gong en meditatie

18.00         eten klaarmaken

19.30         zoom-bijeenkomst/meditatie, en luisteren naar muziek/poëzie

Team

De retraite wordt geleid door Sobhanandi, Dayapadma, Silavadin, en wellicht nog een of twee ordeleden. De presentaties in de podcasts worden ook door door deze groep verzorgd. Silavadin organiseert de retraite, en Antonnie Aue doet de kookfilmpjes (met recepten uit het nieuwe kookboekje van Marjan Zevenbergen).De zoom-bijeenkomsten zijn met groepjes van maximaal zes, en worden begeleid door een ordelid. 

Technisch

We willen gebruik maken van Zoom, een online platform waarmee je goed kunt vergaderen. We willen ook een WhatsApp groep maken om dingen mee te communiceren. Voor de podcasts kunnen we gebruik maken van de Soundcloud, en kookfilmpjes gaan via Youtube. Veel van deze techniek is nieuw voor de meeste mensen, dus het zal even uitzoeken zijn!